دومین نشست رسانهای چهلمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران با حضور مهدی آذرپندار، دبیر جشنواره چهلم و جمعی از اصحاب رسانه برگزار شد.
در بدو این نشست، آذرپندار گفت: ابتدا لازم است مراتب تاسف عمیق خود را بابت اتفاقی که برای مرحوم مهرجویی، کارگردان بزرگ سینمای ایران رخ داد، ابراز میکنم. امیدوارم در اسرع وقت به این موضوع رسیدگی شود و عاملین به سزای اعمالشان برسند. امیدوارم روحشان شاد و و یادشان تا ابد جاودان باشد.
همچنین باید مراتب تاسف عمیق خود را بابت بمباران کودکان در غزه اعلام کنم. ما در جشنواره فیلم کوتاه نسبت به مقوله کودککشی حساسیت داریم و از فیلمسازان خواهش کردهایم که فیلمی با این مضمون به جشنواره نفرستند؛ چراکه پذیرفته نمیشود. امیدواریم این جنگ با پیروزی ملت فلسطین همراه باشد.
او در بخش دیگری از سخنان خود به ذکر آمار فیلمهای حاضر در بخشهای مختلف جشنواره پرداخت و در اینباره گفت: امسال در بخش ملی، از میان ۱۷۸۷ فیلم رسیده به دبیرخانه، ۹۵ اثر پذیرفته شد که شامل ۵۲ فیلم کوتاه داستانی، ۱۴ مستند، ۱۵ تجربی و ۱۴ پویانمایی است. این تعداد نسبت به میانگین دورههای پیش کمتر است.
تلاش میکنیم روی کیفیت سختگیری کنیم. به همین خاطر تعداد آثار حاضر در بخش ملی کمتر از سالهای گذشته است. از تیم انتخاب خواهش کردیم روی کیفیت بایستند و سعی کردیم با سختگیری کیفی، آثار را انتخاب کنیم.
آذرپندار ادامه داد: در بخش بینالملل، ۵۸ اثر از بین ۷۲۱۶ فیلم رسیده به دبیرخانه انتخاب شد که این رقم، رکورد چهل ساله جشنواره را جابه جا کرد. همچنین ۶ فیلم هم از بخش ملی در بخش بینالملل حضور دارد. در نتیجه، این بخش را با نمایش ۶۴ فیلم برگزار خواهیم کرد و از این حیث، یکی از سختترین ورودیها رو در میان جشنوارههای بینالمللی داریم.
وی عنوان کرد: امسال، کوشیدیم ضمن حفظ کیفیت، از تمام ایران آثار فیلمسازان را پذیرش کنیم؛ زیرا میخواستیم این باور را به فیلمسازان بدهیم که جشنواره برخلاف نامش قرار نیست فقط میزبان فیلمسازان تهرانی باشد. در این دوره، بحمدالله تعداد آثار فیلمسازان استانی بیش از آثار فیلمسازان تهرانی است. بر این اساس، ۵۲ اثر از فیلمسازان شهرستانی و ۴۲ اثر نیز از فیلمسازان تهرانی خواهیم داشت و برای نخستین بار است که این توازن به نفع فیلمسازان استانی تغییر کرده که برایمان بسیار خوشحالکننده است. مثلا از استان گلستان، ۳ فیلم در بخش داستانی داریم و از شهرهایی مثل نجفآباد و تربت حیدریه هم آثاری را داریم که مایه خرسندی است. شاید مهمترین دستاوردمان این است که در جشنواره امسال به فیلمسازان شهرستانی توجه شده و کیفیت کارهایشان بالا رفته است.
دبیر چهلمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران، با اشاره به ترکیب جنسیتی پذیرفتهشدگان گفت: امسال ۷۹ درصد فیلمسازان پذیرفتهشده در جشنواره آقا و ۲۱ درصد هم خانم هستند. امیدواریم که در سالهای آینده حضور بانوان در جشنواره پررنگتر شود.
آذرپندار در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: نکته مهم دیگری که دو سال است روی آن کار میکنیم، بحث بومیگرایی و تنوع در ژانر است. سالهای گذشته در بخش داستانی با تعداد زیادی درام اجتماعی مواجه بودیم و آثار دیگر ژانرها به ۱۰ فیلم نمیرسید. اما امسال شرایط متفاوت است؛ بر این اساس، ۸ فیلم کمدی، ۱۰ ملودرام، ۱۳ فانتزی، ۳ فیلم دفاع مقدس، ۳ اثر معمایی، ۶ فیلم رازآلود، ۲ اثر علمی تخیلی، یک درام جنگی، یک نئونوآر و ۱۹ فیلم درام خواهیم داشت؛ بنابراین میتوان گفت که امسال، تعداد درامهای داستانی نسبت به دورههای قبل، کاهش قابل توجهی داشته است.
مدیرعامل انجمن سینمای جوان افزود: امسال تلاش کردیم به بخش عکس به عنوان یک بخش جنبی در جشنواره اهمیت بیشتری بدهیم. بر این اساس، در بخش عکس، ۷۷۶ اثر داشتیم که شامل ۶۹۱ تکعکس و ۴۸ مجموعهعکس بود. از این تعداد، ۳۲ اثر، شامل یک مجموعهعکس و ۳۱ تکعکس به جشنواره راه یافتند.
او در بخش دیگری از سخنان خود به بخشهای جنبی جشنواره چهلم اشاره کرد و گفت: امسال بخشهای جنبی زیادی را تدارک دیدهایم. بخش استعداد نو را داریم که مخصوص فیلم اولیهاست. آثار حاضر در این بخش، فیلمهایی هستند که در لیست اولیه هیئت انتخاب جشنواره حضور داشتند، اما به بخش نهایی راه نیافتند. در این بخش، شاهد اکران ۱۲ فیلم خواهیم بود.
بخش کتاب و سینما، بخش دیگری است که مخصوص فیلمهای اقتباسی است. در این بخش، ۱۶ اثر به جشنواره راه یافتهاند و جایزه آن توسط خانه کتاب اهدا میشود. بخش جنبی بعدی، بخش ایران جوان است که شامل فیلمهایی با موضوع جمعیت و فرزندآوری است. ۹ اثر در این بخش خواهیم داشت که با همکاری بنیاد ۱۵ خرداد برگزار میشود.
بخش بر بال خاطرات نیز به مناسبت چهلمین دوره برگزار میشود. این بخش شامل آثار فیلمسازان مطرحی است که در دورههای پیشین جشنواره حضور داشتهاند. در این بخش، حدود ۵۹ فیلم در ۱۰ سانس به نمایش در میآید. بخش جنبی شاخه زیتون هم دربرگیرنده فیلمهایی با موضوع فلسطین و شامل ۶ فیلم است که در میان آنها، دو یا سه فیلم خارجی حضور دارند.